Hej! Mam na imię Anita i jestem dyplomowanym dietetykiem i psychodietetykiem. Jestem także certyfikowanym specjalistą przyjaznym insulinoopornym SOIT PRO – School of insulinresistance therapy Fundacji insulinooporność, zdrowa dieta i zdrowe życie.
A więc! Zdrowe odżywianie jest to umiejętność łączenia produktów tak, aby dostarczać niezbędnych witamin i minerałów oraz satysfakcji z jedzenia. Jestem absolwentką studiów na kierunkach Dietetyka i poradnictwo żywieniowe oraz Psychodietetyka w Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu oraz jestem magistrem Biotechnologii Uniwersytetu Szczecińskiego. Stały rozwój jest dla mnie bardzo ważny dlatego codziennie dbam o poszerzanie wiedzy opartej na publikacjach naukowych.
Od zawsze lubię aktywny tryb życia, jeść warzywa i owoce a od czekolady wolę chipsy. Przebudzenie o stanie mojego zdrowia nastąpiło, gdy nie mogłam zajść w ciążę. Byłam młoda, szczupła, prowadziłam w miarę zdrowy tryb życia i okazało się, że mam insulinooporność, brak owulacji, niedoczynność tarczycy z Hashimoto oraz podwyższona prolaktynę. Na szczęście po około 2 latach przyjmowania leków i zmian w życiu okazało się, że jestem w ciąży, a po kolejnych 2 latach w drugiej. Gdy urodziły się dzieci zdrowie moje i mojej rodziny stało się dla mnie najważniejsze.
Moją misją jest wspieranie kobiet w odzyskaniu równowagi i życiowej harmonii. Stawiam na edukację żywieniową, aktywność fizyczną i zdrowe relacje z jedzeniem. Uczę elastyczności w odżywianiu i promuję zasadę 80/20. Model ten mówi, że 80% tego co jemy to produkty niskoprzetworzone i pełnowartościowe, a 20% to jedzenie dla przyjemności. Uważam, że zdrowie to nie jest pasmo wyrzeczeń, zakazów i nakazów. To co jesz musi odżywiać Twoje ciało i jednocześnie zadowolić psychikę.